10 Kasım 2008 Pazartesi

muhabbet kuşları




Geschichte des Wellensittich
Der Wellensittich wurde Ende des 18. Jahrhunderts in der australischen Wildnis entdeckt. Seither zählt er zu den beliebtesten Haustieren in der ganzen Welt.
Mitte des 19. Jahrhundert wurden die ersten Wellensittiche nach Europa importiert.Sie wurden in der Natur gefangen und per Schiff nach Europa gebracht. Jedoch überlebten nicht alle Wellensittiche die langen Schiffsreisen. In den nachfolgenden Jahren konnten erste Nachzuchterfolge auch in Deutschland verzeichnet werden.
Farbschläge der WellensitticheDie ursprüngliche Farbe des Wellensittichs ist grün mit gelbem Gesicht. Das Gefieder ist bei beiden Geschlechtern gleich. Mit der Zeit haben sich aber spontane Farbmutationen eingestellt, die gezielt weiter gezüchtet wurden.Mittlerweile gibt es circa 100 verschiedene, anerkannte Farbschläge bei den Wellensittichen. Die Farbpalette der Wellensittiche umfasst z.B. die Farben weiß, gelb, grün, blau, mauve und grau. Zudem sind bei der Züchtung von Wellensittichen unterschiedliche Gefiederzeichnungen entstanden, wie die Schecken oder Spangels. Daneben gibt es noch Haubenwellsittiche,mit besonderer mit besonderer Federstellung auf dem köpfchen..

Muhabbet Kuşları

Muhabbet kuşlarının vatanı Avusturalya’dır. Papağan ailesinin küçük üyesidir. Ormanlar ve düz ovalarda gruplar halinde yaşarlar. Doğada yabani olarak yaşayan muhabbet kuşlarının renkleri yeşil, başları sarı ve sırtları enine siyah çizgilidir. Boyları 17-20 cm. kadardır. Doğada tohumlar ile beslenirler. Yaşam süreleri 15-16 sene kadardır. Bazen yaklaşık 20 sene kadar yaşadıkları da olur. Evcil tipleri çok çeşitli renklerdedir.Ani ve büyük oranda ısı değişimlerinden korunmaları gereklidir. İnsanlarda olduğu gibi dünyayı renkli görürler, saniyede 150 resmi algılayabilir.Yüksek ve ani seslerden çok korkarlar, Evcil kuşların kendilerini bazı seslere alıştırması gerekir. Örneğin ağır vasıtaların geçerken çıkardıkları seslerine ve son zamanların korkusu deprem gibi seslere alıştırılabilir. Bu sesler gece panik yaratır. Sık sık kuşlar korkutulmamalı. Örneğin titreşim gösteren araçlardan buzdolabı üstü gibi yerlerden uzak tutmalıdır. Muhabbet kuşları, neşeli, akrobatik, sevecen, sıcakkanlı ve şaşırtıcı küçük kuşlardır. Onların dostluklarını kazanmak için, ona zekice yaklaşarak ilgisini çekebilirsinz. Çoğunlukla muhabbet kuşlarıda, size sizden önce yakınlık gösterebilirler. Ancak bu narin vücuttaki eğlendirici kişilik, ona kaba davranmanıza asla müsaade etmez. Bir çok muhabbet kuşu, omuzlarınızda vakit geçirmeyi çok sever. Bu özelliklerine rağmen genellikle kucaklanacak, okşanacak hayvanlardan değildirler. Muhabbet kuşları, kendilerine her gün dokunulmasını isterler. Eğer dokunuşlarınızı yeterli bulmazlarsa utangaç, vahşi ve bazen de yaramaz olabilirler. Kolay edinilebilir olmaları ve konuşabilme yetenekleri tercih edilmelerindeki en önemli etkendir. Çok zeki ve kolay öğrenen bir kuştur.Çok dayanıklıdır. Topluluk halinde olmaktan hoşlanırlar.Muhabbet kuşları 1-2 yaşından sonra ergen olur. Dişi muhabbet kuşları 4-5, erkekler ise 5-6 yaşından sonra çökerler.Muhabbet kuşları beslenme şekilleri yaşadığı yer gibi faktörlere göre daha uzun veya daha kısa yaşayabilirler.Erkek muhabbet kuşları dişilere nazaran daha hareketli ve konuşkandırlar.

Muhabbet Kuşlarında Dişi-Erkek Ayırımı

Muhabbet Kuşlarının erkek ve dişileri, gaga üzerindeki derilerinin rengi ile farklılaşırlar. Gaga üzerinde ve burun delikleri etrafında bulunan sert deri, erkeklerde mavi, dişilerde ise kahverengidir. Yavru erkeklerin gaga üzerlerindeki tüysüz bölüm daha büyük ve koyudur. Bu bölüm 3-5 aylık olduklarında mavi bir renk alır. Yavru dişilerde burun delikleri çevresinde beyaz halka vardır. Dişiler 3-5 aylık olduklarında gaga üzerindeki bölüm kahverengiye dönüşür. Muhabbet kuşlarının gaga üstü derileri üreme yeteneklerinin işaretlerini taşır. Gaga üzerindeki deri düzgün ve yüzeyi pürüzsüz ise bu, iyi bir üreme durumunu gösterir. Eğer bu deri pürüzlü ise bu onun yaşlı bir kuş olduğunun ve üremeye uygun olmadığının işaretidir. Muhabbet kuşlarının üremeleri herhangi bir mevsim yada zamana bağlı değildir. Ancak en uygun olan şekilli senede 3 kere kuluçkaya yatırılması ve bunun dışındaki zamanlarda erkek ile dişi kuşun ayrı tutulmasıdır. Eğer kış aylarına rastlarsa lamba yakılarak günün uzatılması gerekir.

Muhabbet Kuşu Hastalıkları

Soğuk algınlığı
Belirtileri:
Soğuk algınlığı muhabbet kuşlarında çeşitli derecelenmeler içinde görülür. Hafif geçen soğuk algınlıklarında, kuş tüylerini kabartır. Eskisi kadar hareketli oyuncu değildir. Çoğunlukla tüylerini kabartmış bir durumda, kafesin bir köşesine çekilip uyuklar. Daha aşırı durumlarda yeme karşı tümüyle ilgisizlik, soluk almada güçlük ve hatta kendini kaybetme durumları görülebilir.

Nedenleri: Muhabbet kuşları, yüksek ve düşük ısıya karşı dayanıklı varlıklardır. Isı değişimlerine de ani olmamak koşuluyla tahammül gösterebilirler. Bununla birlikte, kafeslerin açık pencere ve kapılar arasında bırakılması, içinde bulunduğu sıcak odadan soğuk bir yere aktarılması, salmaların köşe köşe rüzgarlarına hava akımlarına açık yerlere kurulması, bütün bir geceyi ıslak tüylerle geçirmeleri gibi nedenlerle soğukalgınlığına tutulabilirler.

Önlenmesi:
İlk önlem olarak kuş sıcak bir yere, tercihen özel donanımlı hasta kafesine alınmalıdır. İçme sularına damlatılacak bir iki damla eriyikle hafif durumlar için etkili tedavi sağlanmış olur. Muhabbet kuşlarının fazla su içmedikleri göz önune alınarak, onları susatmak amacıyla, ağızlarına bir damla bal damlatmakta yarar vardır. Kuş hastalığın belirtileri üzerinden atmaya başladığında, sevdiği yiyeceklerle güçlendirilmelidir.

Nezle


Belirtileri:
Muhabbet kuşunun aksırması, burnunda ve gözlerinde akıntının başlaması, nezlenin en bariz belirtisidir. Bu durum giderek kuşun burun deliklerinin tıkanmasına, solunum güçlüğü çekmesine neden olur. Eğer önlem kısa zamanda alınmazsa hastalık kafeste veya salmada bulunan kuşlarada kolayca yayılarak daha büyük boyutları ulaşır.

Nedenleri: Üşütmeyle büyük bir bağlantısı olmakla birlikte mikrobik bir hastalıktır. Soğuk algınlığını nedenleyen etkenler nezle yol açabileceği gibi, nezle bir kuşun kafes içinde bulunmasıyla, onun göz, burun veya ağız akıntısındanda diğer kuşlara geçmesi olasıdır.

Önlenmesi İlk önlem olarak kuş diğerlerinden ayrılarak daha sıcak bir yere, tercihen bir hasta kafesine alınmalıdır. Gözlerdeki çapaklar ve burundaki akıntı asitborikli suyla silinmelidir. Kuş eğer soluk almakta zorluk çekiyorsa bir tüy parçası tuzlu suya batırılarak burun deliklerine sokulmalı ve tıkanıklık giderilmelidir. Hastalık geçinceye kadar soğuk algınlığında vitamince zengin besinlerle kuş güçlendirilmelidir. Hastalık tümüyle geçtikten sonra, hasta kuşun bulunduğu kafes ve tüm kafes gereçleri sodalı sıcak sularla yıkanarak kurutulmalıdır.

Muhabbet Kuşlarında Bakım

Her Gün taze su ve banyo suyu verilmelidir. Yem ve su kaplarının çok temiz olmasına her gün dikkat edilmelidir. Her Hafta yuvalar ve, tüneme ağaçları, yem ve su kapları iyice temizlenmelidir.Her Ay kafesler ve bütün teçhizat temizlenmeli, tüneme ağaçları değiştirilmeli, gerekiyorsa kuşların tırnakları kesilmelidir. Her 3 Ayda bir yuvalar ve kafesler dezenfekte edilmeli ve kafes telleri kontrolden geçmelidir. Her 6 Ayda bir günlük, haftalık, aylık , ve 3 aylık olan işlemlerin tümü birlikte ve bir kerede yapılmalıdır. Kuş Bakımındaki en önemli diğer bir konuda; gaga taşı kullanımıdır. Gaga taşı bir kuş için hayati önem taşır. Gaga taşını kullanmadığı zaman gagası uzar ve bu durumda onun yemek yemesine engel olur ve kuş günden güne güçten düşer ve hayatını kaybedebilir. Gaga taşı masrafı, gagası uzayan bir kuşa yapılacak müdahaleye oranla kat kat daha ucuz bir harcamadır. Gagasının uzadığı görülen kuşların mutlaka profesyonel bir veteriner hekim tarafından özel ve steril bir makasla kesilmesi uygundur. Çünkü kuşların gagalarından çok kolay mikrop kapabilirler.

Yavru Muhabbet Kuşlarının Sağlıklı Yetişmesi İçin Nelere Dikkat Edilmelidir?

Yuva sıcaklığı 37, ev sıcaklığı ise 16-18 derece olmalıdır. Yumurtaların kurumaması için kafesin içinde nem oranı yüksek tutulmalıdır.

Kuşlar, filizlenmiş tohumlar ve özel kuluçka yemleriyle beslenmeli.

Yuvalar her gün kontrol edilmeli. Yuva kontrolü, kuşun yuvada olmadığı zamanlar yapılmalı.

Yumurtaların kabukları yavrulara zarar verir. Yumurta kabukları, zaman geçirmeden yuvadan alınmalı.

Yavrulardan biri ölmüş olabilir. Diğer yavruların sağlığını tehtid eden ölü yavru mutlaka yuvadan çıkartılmalı.

Yavrunun kursağına hafifce dokunun. Genellikle boştur. İyi beslenmeyen yavrular, gelişimlerini tamamlayamazlar. Anneler, yeterince beslenmemiş olabilirler. Bu yüzden yavruların ve annelerin özel olarak beslenmesi gerekir.

Kuluçka döneminden önce satıcılardan beslenme şırıngası ve yavru yemi alın. Yavruları ilk 14 günde şırıngayla, daha sonra kaşıkla besleyin.

Besleyeceğiniz yavruyu, yumuşak bir kağıt havlunun üzerine yatırın. Hazırladığınız özel yemi, şırıngayla yavrunun diline damlatın. Kursağı doluncaya kadar bu işleme devam edin. Annenin yeterince besleyemediğini inandığınız yavrulara bu işlemi her gün uygulayın.

Muhabbet Kuşunu Konuşturmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Muhabbet kuşları konuşma yeteneğine sahiptirler. Bazı kuşlar, yeni kelimeleri ve deyimleri çabuk sökerken bazıları da asla tek kelime bile öğrenemeyebilir. Öncelikle yavru muhabbetkuşları 2-4 aylık iken konuşmaya eğitmeniz daha iyi sonuç verecektir. Belli bir ayı geçen kuşlar zor konuşur, hatta tek kelime bile öğretemeyebilirsiniz. Konuşma yeteneğine erkek muhabbetkuşlarının daha yatkın olduğu gözlenmiştir. Ancak dişi kuşlarda konuşur ama erkek kuşa göre kelime dağarcığı sınırlı kalır.

Muhabbet kuşlarının hayranlık uyandırıcı bir kelime dağarcığı olsa da, bunu anlamak zor olabilir. Çünkü kelimeleri yüksek bir hızda çıkarırlar. Erkek ve dişi kuşlar konuşmayı öğrenebilir, ama erkekler sözlük dağarcıklarına sık sık yeni kelimeler eklerler ve sözcükleri daha doğal çıkarmaya başlarlar.

Eğer konuşan bir muhabbet kuşuna sahip olmayı gerçekten çok istiyorsanız, en iyi seçim, küçük yaşta, elle besleyebileceğiniz bir yavru alın. Fakat bunun bir garantisi olmadığını unutmayın.

Muhabbet Kuşları Nelerden Mutlu Olurlar?

* Kendi cinsinden bir kuş
* Her zaman aynı saatte ilgi görmek
* Tatlı yiyecekler
* Mısır tanesi
* Gagalayabileceği taze ağaç dalları
* Geniş hareket alanı
* Onunla alçak sesle konuşulması
* Sahibi ile birlikte olmak
* Sahibinin renkli elbiseleri

Muhabbet Kuşları Nelerden Korkarlar?

* Yalnızlık
* Ona sessizce yaklaşılması
* Çevresindeki her türlü değişiklik
* Kafesin dışında ona tanıtılmadan verilen yeni bir oyuncak
* Alışmadığı sesler
* Buzdolabı ya da çamaşır makinesi üzerinde sallanan bir kafes
* Evdeki kediler.
* Elle tutulmak

Muhabbet Kuşlarının Beslenmesi

Muhabbet kuşlarının temel besin kaynakları ; tohumlar, meyvalar ve sebzelerdir.Muhabbet kuşunuza yem alırken yüksek kaliteli tohum içermesine dikkat etmelisiniz. Günlük rendelenmiş havuç, mümkünse yapraklı havuç ( yapraklar ıslak ) favori yiyecekleridir. Elma, çilek ve diğer taze sebze ve meyvaları da yiyecek olarak sunabilirsiniz. Taze olmayan sebze ve meyvalar hastalanmasına neden olabilir. Kıvırcık salata ve Kara lahana verilmemelidir. Verildiği taktirde ishal olacaktır.Tahıl ekmeği ( buğday, arpa, mısır ), bisküvi kuşunuzun severek yiyeceği besinlerdir. Ancak bu tipte yiyeceklerle beslemek şişmanlatır. Mümkün olduğunca az miktarda verilmelidir. Haftada bir yumurta maması verilebilir. Özellikle yumurtlama dönemindeki ve yavrularına bakan anneler için ideal protein kaynağıdır. Bu dönemde günlük olarak verilmesi yavruların gelişimi için faydalı olacaktır. Yumurta maması ; 1 adet haşlanmış katı yumurta 3 adet vitamin ve mineral takviyeli bebek bisküvisi bir miktar ufalanmış yumurta kabuğu İnce süzgeçten geçirilerek ufalanan yumurta ve bisküvilerin içine bir miktar yumurta kabuğu ufak parçalar halinde konulur. Hazırlanan mamanın yarısı buzdolabında ertesi gün verilmek üzere saklanabilir. Ancak tüketime sunulan miktar gece olmadan kafesten alınır. Bayatlamasına ve bozulmasına fırsat verilmeden bitirilmelidir. Aksi taktirde gıda zehirlenmesi oluşabilir.netten alıntı.blogcu nisanca arkadaşımın kuşları.

Hiç yorum yok: